Timing!

Når du træner med din hund er det vigtigt at du har den rigtige timing på plads, dvs. for at din hund skal vide når den gør præcis det du ønsker af den.

Hvad vil det sige?

Hunde lære bedst ved at blive belønnet. Hvis din timing ikke sidder lige i skabet og du fortæller din hund præcis når den gør det helt rigtige, hvordan skal den så lære hvad der er det rigtige?

Mange vælger at bruge en klikker til at give hunden et præcist signal, når hunden udviser den korrekte adfærd. Dog har både Carsten og jeg prøvet os frem med brug af klikker, vi er aldrig helt blevet fortrolige med at skal have et ekstra stykke værktøj med under træning. Samt det hænger dårligt sammen med teorien om: du træner hund fra du står op til du går i seng. Derfor har vi valgt klikker fra.

Find dit ord eller lyd der betyder at hunden har gjort det du gerne vil have den til. Om det er dygtiiiiiii, yes, et klik som du selv laver med munden eller noget helt andet det er underordnet. Det skal være kort og præcis og du skal bruger det samme hver gang, i et muntert tonefald.

Kommandoen betyder: du har gjort det korrekt, der er en belønning på vej! Det er altså ikke når hunden modtager godbidden, nus eller leg der er vigtig i timingen når du træner og belønner.

Når du har fundet det ord/ lyd starter du med at hunden lære at forbinde ordet at der er en godbid på vej!

Vælger du dygtiiiiiiii som vi har valgt her i huset, starter du med at finde nogle godbidder frem og sætter dig med hunden. Nu siger du dygtiiiiii og giver hunden en godbid. Hunden vil hurtigt forbinde ordet dygtiiii med at der er en godbid på vej. Tillykke du har nu lavet en kobling ved din hund!

Når du skal lære din hund nye ting er det vigtigt at der ikke er støj på linjen da dette forstyrre din timing.

Støj betragtes som dit kropssprog der sender andre signaler end det du ønsker din hund skal modtage.

Hvis du fx gerne vil have din hund skal stå stille og det er det din øvelse går ud på, sender du støj ud med din krop hvis du ikke selv er i ro og står og hopper. Frit oversat: Mindre er mere!

Inden du begynder at træne, sæt dig et klart mål så du giver dig selv mulighed for at have timingen på plads.

I næste blog indlæg vil vi beskrive hvordan du kan arbejde med mål og rejsen til målet.  

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *