Hvad er træning?

Vi hører tit og ofte, jeg har ikke tid til at træne med min hund. Men hvornår træner du?

Er det kun træning nå du bestemmer at nu skal der godt nok trænes, der tages de gode godbidder frem, hunden får den helt rigtige line på og du tager det rigtige hundetøj på. Nu er i klar.

Eller er træning hele dagen fra i står op til i går i seng?

I vores verden er træning en vedvarende proces. En proces der starter den dag du henter din lille nye hvalp ved opdrætter.

I starten består træningen af at hvalpen skal føle sig tryg i sine nye omgivelser, blive renlig, spise, komme når du kalder, lære at være alene hjemme, ikke bide i fingrene, osv.

Man kan groft sagt sammenligne den lille hvalp med en computer. Den kommer med et styresystem der er under installering fra opdrætteren, eller det skulle det gerne være, her skal alle de basale ting som renlighedstræning, socialisering med andre hunde af forskellige slags, samt omgang med de forskellige lyde i en almindelig hverdag være godt i gang.

Du starter altså med at træne hvalp/ hund fra dag 1.

Nu skal du have installeret styresystemet og hvalpen har frem til den er ca. 12 uger en særlig periode. Her gemmer hvalpen erindringsbilleder som den vil bruge til reference resten af livet. Når den møder en lignende situation. Det er derfor vigtigt at hvalpen særligt i denne periode får så mange gode oplevelser med som muligt.

Vi skal tænke på at hvalpen er flyttet fra alt hvad den kender. Det er derfor vigtigt at hvalpen får ro til at finde sig til rette i sine nye omgivelser og bliver fortrolig med dig og din familie, samt evt. andre dyr der er i hjemmet.

Træning starter altså med det samme og hver dag når du er sammen med din hund træner i forskellige situationer.

Hvis du starter for hurtigt med at installerer alle mulige programmer inden styresystemet er installeret vil det hele crashe. Derfor skal du give dig god tid.

Inden du får hunden hjem er det en god ide at afstemme med alle i husstanden hvad hunden må og ikke må. Samt hvordan der kommunikeres med hvalpen, hvilket sprog vil vi tale? Fx skal i bruge sit eller sæt dig. Det er et sæt spilleregler der skal bruges i alle situationer. Et godt eksempel er om hunden skal sove i sengen og om den må ligge i møblerne. Vi var fx her i huset enig om at der ikke skulle være hund i sengen da vi kom hjem med Ernie. Det holdt så lige til en morgen hvor jeg vågnede op til en lille hvalp der glad og tilfreds var blevet puttet imellem os efter en tur i haven om natten.

Nu ligger de begge i sengen, Quark startede dog også ved siden af sengen.

Det er vigtigt at gøre det du gerne vil have din hund til nemt for den, dvs. hunden skal være klar til at modtage det du gerne vil have den skal lære. Kan det svarer sig for hunden at gøre det du gerne vil have?

Vi har en regel om at de skal sidde pænt på måtten og være i ro inden de får lov til at spise. Dette er måske ikke noget vi ligefremt vil betragte som direkte træning, men det lære hunden flere ting, at vente og at ro kan betale sig. Altså træner vi her flere ting som er nyttige i andre sammenhænge.

Vi deler rigtig mange godbidder, ros og leg ud i løbet af en dag. Men! Ingen godbidder, ros eller leg er gratis. De skal altid gøre noget for at modtage enten en godbid, ros eller leg. Dermed ikke sagt at vi ikke nusser og hygger os med hundene.

Vi giver derfor os selv mulighed for at træne og indlærer nye ting også når vi ikke har taget det rigtige tøj, line og godbidder frem. Stå som er en øvelse vi indlærer som noget af det første. Når du leger med hvalpen kan du med fordel lege, holde legetøjet op og hunden vil stå afventende, rosen kommer i form af mere leg. Altså vi træner uden at træne.

Nogle former for træning kræver selvfølgelig at du har noget at træne med så som bord, forhindringer, mødet med andre hunde osv. Men alt i alt er vores budskab, du træner hund fra i står op til i går i seng i den tid i er sammen. Så når du siger du ikke har tid til at træne, betyder det så i virkeligheden at du siger du ikke har tid til at være sammen med din hund?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *