Belønning – Vejen til Succes!

Nu tænker du nok, ”ja, det er klart hunden skal have belønning når jeg træner den” Det skal den, men det er ikke så sort/ hvidt, som det lige umiddelbart lyder.
Ligesom du gerne vil have løn for dit arbejde, vil din hund også have løn for sit arbejde. Den gentager det, der kan betale sig. Så når vi gerne vil have vores hund til at arbejde for os, skal vi finde ud af, hvordan vi bedst kan motivere den.
Jeg er for nyligt begyndt at træne og deltage i rallyprøver med vores to franske bulldogs Ernie og Quark. I den forbindelse har jeg måtte gentænke de metoder, jeg har brugt til at belønne med. Da det ikke er tilladt at belønne med godbidder og legetøj(det må heller ikke være synligt) under gennemgangen af en rallybane til konkurrence.
”Hvad motiverer din hund”? Ligesom os mennesker er hunde forskellige så det er også forskelligt, hvad der motiverer den enkelte hund. Det kan være mad, leg, at blive kælet med eller at holde fest med føreren.

Lykken er! Hvad motiverer din hund?

Inden du går i gang med dagens træning, er det vigtigt, at du har sat dig nogle mål for, hvornår din hund er en succes, på den måde har du mulighed for at belønne den adfærd, du gerne vil have.
Brug visuel træning, inden du tager hunden med, dvs. du tænker øvelserne igennem, hvordan du vil udføre dem, hvad din hund gør, når du beder den om bestemte ting. Hvornår det er perfekt at belønne.
De fleste af os har et billede af, hvordan en bestemt ting skal se ud, når hunden kan øvelsen, men du kan med fordel dele øvelsen op, så hunden har mulighed for at få succes. Se f.eks. de 7 steps til bord på lyngs-poter.dk Denne øvelse er et godt eksempel på, hvordan jeg har delt det at stå på bordet op i 7 dele. På billedet af Ernie ovenover kan du se, hvordan det færdige resultat ser ud af et korrekt stand. Måske skal du have fokus på at din hund er lige i fronten som del mål i dag.
Det er vigtigt, at du har en god timing og kan se hvornår din hund giver dig den adfærd, du prøver at få frem. Når du ser den ønskede adfærd, så er det vigtigt du anerkender den med det samme. Hunde husker i billeder og følelsen de har når de er i det billede. Er du for sen til at anerkende hunden, vil billedet være skiftet til et nyt. Derved får du ikke belønnet på det rigtige tidspunkt.
Da hunde er visuelle og husker i billeder, kan for meget snak undervejs være støj på linjen. De har behov for, at du viser dem vejen med dit kropssprog. Vi har også stilleleg, når jeg holder ringtræning. Det får dig selv til at fokusere på dit kropssprog. Samt giver hunden mulighed for at aflæse dig uden støj.

Et billede af det korrekte stand. Vist af Ernie.

Du skal bruge et belønnings signal der fortæller hunden, at den har gjort det rigtige. Det kan være et ”klik”, ”dygtig” eller noget helt tredje, f.eks. bruger jeg ”yesss” når det virkelig har været godt. Lyden betyder, korrekt – belønning er på vej.
Hunde har forskellige energi niveauer, det er vigtigt, at du ikke prøver at tage energien ud af din hund. Hunde der bliver droslet ned, kommer nemt til at se triste ud. Når vi går i ringen eller til prøve, ønsker vi netop at have en hund, der har det berømte X factor. Brug din hunds energi konstruktivt og du vil få en hund, der brænder igennem i ringen eller til prøver.
Som nævnt til at starte med, er jeg begyndt at gå rally og i den forbindelse er det forventningen om belønning, der driver værket.
Når vi går en bane tager den ca. 2-4 min, det er så længe, jeg skal bygge forventningen om belønning op. Der er op til 15 skilte på en begynderbane, de fleste skilte har flere delmomenter. Det er altså en ordentlig omgang. Det har været en kæmpe omvæltning for mig at lægge min egen træning og Ernies syn på vores træning om.
Når vi bruger forventningen om belønning, er det vigtigt at belønningen er værd at vente på. Så et almindelig ”dygtig” efterfulgt af en tør kiks, det er ikke de 4 min med øvelser værd.

For at forstå, hvordan man kan belønne, har jeg valgt at dele det op tre typer:

• Lokkende belønning: det er primært den metode, som jeg har brugt til at træne Ernie med. Han har kunne se, lugte og nogen gange også smage godbidden.

Quark viser her lokkende belønning.

• Bestikkelse som belønning: Du forsøger at få hunden til at gøre en øvelse uden nogen synlig godbid eller belønning. Du spørger måske flere gange. Hunden ignorerer dig. Du tager en belønning frem og hunden udfører den adfærd, som du ønsker af den.
Du har altså bestukket hunden ved hjælp af godbidden eller legetøjet. Ej vist

• Belønning: Belønning er, når du beder hunden udføre en øvelse. Hunden udfører øvelsen, du roser og giver belønning i form af ros og godbid/ legetøj.

Quark Sætter sig.
Og får efterfølgende sin belønning.

Når din hund skal lære nye ting, er det en god ide at starte med lokkende belønning. Langsomt og når hunden har forstået, hvad den skal, kan du gå over til belønning. Her imellem kommer dit kropssprog, dine verbale kommandoer og påvirkninger udefra.
Belønningen skal stå mål, med det du forlanger af hunden. Belønner du for meget og for de helt små ting, så får du måske en hund, der kun arbejder, når du bestikker den til at lave noget. “Det er komplekst at træne hund”.

Quark viser leg som belønning.

Hvad du belønner din hund, med skal gerne afspejle, hvad der motiverer den enkelte hund. F.eks. Ville Ernie ikke spise godbidder i de første år, jeg trænede ham. Så handler det om at være kreativt og finde leg og glæden ved andre ting.
Tag forskelligt med i godbidstasken, så hunden ikke går og forventer en tør kiks. Brug f.eks. Godbidder i et miks med frikadelle, pølse, ost, rester fra aftensmaden skåret i små stykker, der nemt kan sluges. På den måde øger du forventningen til godbidden. Omvendt er det vigtigt, at du ikke giver toppen af godbidder hver gang, da vi jo også selv bliver træt af vores yndlingssnack, hvis vi spiser den hver gang, vi skal have en snack.
Legetøj som belønning er rigtig godt, de fleste hunde har en eller anden form for jagtinstinkt. Det er vigtigt, at du leger rigtigt med din hund.
At stryge sin hund og at kæle med den er en god belønning, der kan skabe ro.
At holde fest, betyder at fejre sammen med sin hund.

Du skal helt op og være sjov, spændende og motiverende. Tænk på, når du ser landskamp i fjernsynet, der sidder de færreste af os roligt og siger ”dygtig”, når Danmark laver mål. Er du helt oppe af sofaen? Det er den følelse, din hund skal få, når i træner sammen, så er der ingen grænser for hvor langt du kan komme, med jeres træning

Du skal være belønningen!
Det betyder at selve det at træne sammen med dig er belønningen!

Du skal altså være så sjov, spændende og inspirerende, at din hund vælger alt andet fra.

Nedenfor er en serie videoer der beskriver hvordan du kan belønne og på hvilken måder. Rigtig god træning.

Ønsker vi fra lyngs-poter.dk

De tre belønnings metoder og hvordan du kan bruge dem.

Legetøj – hvad skal du vælge.
Beskrivelse af hvordan du leger med din hund som belønning, samt hvordan du “tænder” for din hund.
Ernie viser leg, samt bytte med godbidder.
Leg med to stykker legetøj. Indlæring af tak.
Retningsbestemt belønning.


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *