Et liv i snudehøjde!

Når du klikker ind på vores blog er dette det første der møder dig. Et liv i snudehøjde!!! Er det endnu en floskel, eller hvad ligger der bag dette udsagn.

Citat Carsten: Hvis vi kunne spørge din hund/e og den kunne svare. Hvis du selv frit kunne vælge, ville du så vælge at bo i netop den familie som du bor i?

Når vi vælger vores lille hvalp, ja faktisk inden vi vælger. Allerede når vi beslutter vi skal have hund i familien, så tænker de fleste på hvilke behov en kommende hund skal opfylde i netop deres familie!

Den skal være sød. Ikke bide i fingrene. Komme når vi kalder. Spise op og pænt. Være renlig. Gå pænt i snor. Hilse roligt og dæmpet på gæsterne. Accepterer alt leg med børnene. Kunne være alene hjemme en hel arbejdsdag. Sidde fint i bilen under kørsel. Vente pænt til det bliver dens tur. Få klippet klør. Børstet tænder. Være dygtig social sammen med andre hvalpe. Sove alene i bryggerset hele natten. Den må ikke fælde. Det bliver børnenes ansvar med gåtur, fodring og pleje.

Quark som baby.

Listen er lang og vi bliver helt forpustet bare ved tanken. Er dette muligt, i de fleste tilfælde er det. En hvalp er dog ikke forprogrammeret til at kunne opfylde alle behov som familien har til den med det samme, da meget af det beskrevet er tillært adfærd. Dvs. hvalpen skal trænes til at have den ønsket adfærd.

Mange søger hvalp til omgående levering i en speciel race, speciel farve, specielt køn og gerne til levering i næste weekend, hvor det ville passe perfekt. Da der lige er en uges ferie. Vi ser det gang på gang: mig og min familie er fantastiske og vi søger hvalp nu!

Allerede inden du vælger din kommende hvalp, så skal du tage stilling til hvad du køber. En hundehvalp er mere end et sødt og nuttet udsende, der lige passer i farven til den nye sofa købt fra Ilva.

Hunde har nogle medfødte egenskaber, fx en hyrdehund er jo netop skabt til og hyrde og kan måske ikke blive et godt familiemedlem i en familie med små børn, da små børn netop kan blive set som en flok der skal hyrdes og holdes styr på.

De små gøende hunde er skabt til at alarmerer de store vagthunde når de hører den mindste lyd, så de store frygtindgydende hunde kan komme på banen og skræmme ubudne gæster væk. De kan godt lære at de ikke skal gø ved den mindste lyd, men det ligger gemt i deres gener at det er det de skal. Så når ejeren af de tre små hunde åbner havedøren og råber af sine små vagthunde der gør af de ubudne gæster der går forbi haven. Ja så forstærker ejer at de gør mere næste gang, vores ”store hund” kom og skræmte væk, det var sørme godt vi kaldte på ham.

En retriever er en hund der netop er skabt til at retrieve/ hente ting og at blive sur over at hunden har hentet alle familiens sko og lagt dem i en bunke. Ja det er hundens natur.

Den franske bulldog er en selskabshund, men det er ikke en sofapude du får når du køber en fransk bulldog.
En fransk bulldog skal som alle andre racer have daglige gåture, samt have dækket deres behov for mental stimulering.

En del får sig en overraskelse over hvor aktiv og legesyg en fransk bulldog er.

Her i huset har vi to meget forskellige drenge rent mentalt. Ernie mener at verden og vi er til for ham. Vi kan rette ind til højre og sørger for at han har det præcis som den konge han er. Han er en klog dreng der opfanger alle stemninger.

Drengene.

Vi bruger Ernie når vi har ringtræning, det ser nemt ud når mor og Ernie går sammen, sagen er at giver du ikke de korrekte signaler, på det rigtige tidspunkt. Så tænker Ernie, så der fri leg.

Ernie hviler i sig selv og går ud i verden med selvsikkerhed og ro. Han var 5 år da han blev storebror til Quark. Han har opdraget Quark med samme ro og selvsikkerhed, han er utrolig fair og føler han at Quark med hans utrolig høje energi niveau er blevet en tand for meget, søger han hjælp og støtte ved os. Han er ikke jaloux på Quark, han ved at vi jo stadig behandler ham som kongen!

Quark er en mild og anderledes dreng. Han er en rigtig pleaser, han gør alt for at vi skal synes han er sød. Han prøver næsten for meget i træning og hopper gerne rundt i et forsøg på at gøre det rigtige. Han er fuld af badutspring og har gerne lyd på. Hans energi niveau ligger noget over hvad Ernies gør.

De to drenge elsker hinanden og de er utrolig opmærksomme overfor hvordan den anden har det.

Dermed ikke sagt at vi ukritisk skal undskylde alt uønsket adfærd med, jamen det er jo fordi jeg har en vagthund at den bider dig i rumpen. Nej vi har ansvaret for at vores hund bliver tilpasset og stimuleret så den har det godt, samt får opfyldt sine naturlige behov for stimulans.

Er der behov for at kører en hund træt med kast af bold, cykelture og lignede for at den kan fungerer i familien, så skal der måske heller kigges på om hunden får opfyldt de naturlige behov den har.

Hvor skal din hvalp komme fra?

Vi skal ikke bruge den til udstilling, så en stamtavle kan være det samme og de fleste blandings hunde er sundere end hunde der har en fin stamtavle. De er jo indavlet og har derfor nemmere ved at blive syge. Det er ofte de argumenter vi hører når vi spørger ind til hvor hvalpen skal komme fra, eller hvor hvalpen kommer fra.

Du skal måske ikke gå på udstilling og korrekt en stamtavle er ikke nogen garanti for en sund hund. Men! Når du vælger at købe din kommende hvalp ved en dansk opdrætter der har taget en uddannelse i netop det at opdrætte hunde. Så er du allerede kommet det første skridt i den rigtige retning. Du er også nød til at kigge kritisk på den opdrætter du vælger at købe fra. Nogle vægter desværre stadig ikke at lave sundheds undersøgelser på deres avlsdyr inden de bliver brugt i avlen. Da der ikke er krav om dette ved alle racer.

Uanset race har de alle noget der kunne ønskes bedre i forhold til sundhed, sæt dig ind i den race du har valgt. Brug google flittigt. Spørg ind, brug din mavefornemmelse.

Stamtavlen er et redskab til at kende det gen materiale der er i din kommende hvalp. Her i huset har vi to drenge med indavlsprocent på 0. Det ved vi for vi kender deres aner.

Ville du købe fx et dyrt ur, et smykke eller en Gucci taske uden certifikat? Det er en forsikring om ægtheden af det du køber.

Lille Quarks og skønne Ernie.

Når du kigger hvalp, spørg opdrætter, hvorfor har du valgt at sætte netop de to sammen? Der skulle gerne komme et godt og sagligt svar på hvad opdrætter håber på at kunne forbedre med denne kombination.  Min tæve kunne godt tænke sig at prøve at blive mor, jeg har aldrig haft et kuld hvalpe før, men det er da så hyggeligt. Denne liste er desværre også meget lang. Så vi lader den stå her.

Køb din hvalp fra en opdrætter der ved hvad hun/han laver, er det første kuld og er opdrætteren lige startet, har taget opdrætter uddannelsen og fået sit kennelnavn. Betyder det så at du ikke skal købe ved en sådanne opdrætter? Vores svar er, Jov det kan du sagtens, men sikre dig at den nye opdrætter har nogle dygtige erfarne opdrættere at sparre med, hvem er din mentor i forbindelse med dit opdræt?

De fleste opdrættere har på forhånd solgt mange kuld frem og du skal væbne dig med tålmodighed, det giver dig mulighed for at følge opdrætter, samt hunde der kommer fra den valgte kennel. Din opdrætter skulle gerne blive din livline i forbindelse med din hund. Derfor kræver det at i har en god kemi sammen.

Ernies mor Rulle med Ernie og hans søskende. En tæve i balance og overskud.

Hold dig langt væk fra at købe hund på online salgs sider. Du kan risikere at købe hvalp fra folk der koldt og kynisk importerer hvalpe i stor stil fra specielt øst Europa. Endda med fuld stamtavle og fin sundhedsbog.

Du støtter en stor organiseret handel med levende væsner der som oftest er taget fra deres mor alt for tidligt, de lever under kummerlige forhold og er de rene fødemaskiner. Disse hunde har ikke fået den bedste start på livet, derfor vil hunden heller ikke have fået den bedste start på jeres liv sammen. Alt kan se godt og fint ud på overfladen, der går en tæve sammen med hvalpene, det er dog ikke sikkert at den tæve er mor til de hvalpe du ser. Dem der vil snyde de gør det kun for en ting og det er pengene! Du reder ikke en hund ved at købe den, der kommer bare en ny og endnu en.

Det skærer i hjertet at se folk der undersøger mere når de skal købe ny bil end når de skal ud og have et nyt familiemedlem. Med de muligheder der er for at søge på nette og spørger i grupper på sociale medier burde det være muligt at finde frem til baggrunden for sælger.

Her i Danmark ser vi flere og flere store formerings steder hvor der bliver lavet blandings hvalpe i stor stil. Uden hensyntagen til at det ikke er til at styre om du får alt det gode fra to racer ved at blande dem eller alt det dårlige, er der flere racer med ind over kan det ende helt galt både sundhedsmæssigt og mentalt. Men de har nu opfundet en ny race og opfundet et nyt smart navn til den sammen med. Det er og bliver en blandings hund.

Vi ser store steder der sælger hvalpe der er neutraliseret allerede når de er 7 uger! Dette giver yderligere problemstillinger, både i forhold til hundens vægts og trivsel, samt hundens samspil med andre hunde, da andre hunde ikke kan finde ud af hvad det er de står overfor og dermed aflæse den nye hund.

Ernie og lillebror.

Det blev et langt sidespring.

Nu har du valgt en dejlig hvalp fra en god kennel, med en seriøs opdrætter og du har fået hvalpen hjem, stort tillykke.

En lille hvalp er som et lille barn, der ikke ved hvilke forventninger vi har til den. Kan du huske den lange liste ovenfor?

Nu begynder jeres fælles indlæring, i Danmark i 1930’erne kom sundhedsstyrelsen med det begreb der hedder de tre R. Ro, Renlighed og Regelmæssighed, dette er meget rammende for en hundehvalp. Vi har erstattet ordet barn med ordet hundehvalp!

  • Om Ro. At en hundehvalp trænger til megen søvn og skal derfor have ro, og må ikke tages op i tide og utide. Hvalpen skal ikke bæres rundt på i tide og utide.
  • Om Renlighed. Der skal være en størst mulig renlighed. Ikke kun overfor hvalpen selv, men med alt hvad hvalpen kommer i berøring med.
  • Om Regelmæssighed. Hvalpen skal fra fødslen vænnes til regelmæssighed. Det vil sige, at hvalpen skal have mad, bades og pusles til bestemte tider.

Hunde har behov for tryghed og balance og forudsigelighed i deres liv.  De har behov for at kende vores forventninger i en given situation. Brug din opdrætter til at sparre med, går det alligevel galt så får professionelle øjne på. Der findes mange kompetente adfærdsbehandlere der kommer ud i hjemmet og ser dig, hunden og familien i den givne situation. Her kan en gruppe på Facebook ikke hjælpe.

Udeluk at det er et tegn på fysisk ubehag der kommer til udtryk gennem adfærd.

En hundetræner er ikke dyrlæge og en dyrlæge er ikke adfærdsspecialist. Brug de rigtige fagpersoner.

Ernie som hvalp.

For vores hunde er vi Gud, vi kommer med maden og beslutter alt hvad der sker omkring den. Er du den gud som du ønsker at være?

Tilbage til Carstens spørgsmål og et liv i snudehøjde. Vi prøver at se livet fra vores drenges vinkel, i snudehøjde.

Ville din hund vælge dig og din familie? Ser du din hund, for hele dens væsen og personlighed?

Vi håber at din hund ville komme med et højt og rungende JA!

Ernie og hans farmand på udstilling.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *