Hvad er Rally Lydighed?

Det er en hundesport som baserer sig på lydighedsøvelser.

I rally-lydighed skal hund og fører gennemgå en bane med 10-20 skilte, som angiver hvilke øvelser hunden skal udføre. Og som i agility er banen, som hund og fører skal igennem, forskellig fra gang til gang, og designet af dommeren på dagen.

Teamet, der består af hund og fører, bevæger sig fortløbende i et raskt, men normalt, tempo med hunden under kontrol og indenfor en afstand af ½ meter fra førerens venstre side. Eller højre side i de øvelser der udføres på højre side.

Efter at dommeren har kommanderet ”fremad”, skal teamet selvstændigt gennemføre hele den nummererede bane korrekt. Den ubegrænsede kommunikation fra føreren til hunden skal fremmes og ikke straffes. Det er tilladt for føreren at tale, rose, opmuntre, klappe i hænder eller på låret og bruge ethvert verbalt udtryk til opmuntring, hvis der ikke tydeligt er angivet andet i disse regler.

Flere kommandoer og/eller tavse signaler hvor den ene eller begge arme bruges, er tilladt. På intet tidspunkt behøver førerens arme at holdes i nogen særlig position. Føreren må dog ikke berøre hunden eller foretage fysiske korrektioner. Højlydte eller truende kommandoer eller skræmmende adfærd vil blive straffet til enhver tid.

Der må ikke belønnes med godbidder eller legetøj på banen, det må heller ikke være synligt og bruges som lokkemad. Men du må gerne have det med og når du er ude af banen igen, så må hunden få alle de frikadeller den kan spise og lege med ynglings legetøjet.

Der tages tid på alle teams, den starter når dommeren sætter hund og føre i gang, efter fører har indikeret at de er klar ved start skiltet. Tiden stoppes når hund og fører krydser mållinjen ved mål skiltet. Tiden bruges udelukkende ved pointlighed.

Quark har vundet på tiden, da han og hunden der endte på 2 pladsen begge havde gået banen til 100 point. Så tiden kan have afgørende betydning. Men det er på ingen måde et mål for os at løbe gennem banerne for at få en hurtig tid, vi har fokus på at lave øvelserne så korrekt som muligt.

Rally er delt op i forskellige sværhedsgrader. Begynder, Øvet, Ekspert og Champion. Der findes også en Senior klasse hvor hunde der er over 7 år kan deltage og der findes også en junior klasse, for førere der er 10-17 år.

Det bliver hele tiden svære både med baner, øvelser og hvor mange point der skal til for at hunden bliver mester i en given klasse. Jo dygtigere teamet bliver.

For at rykke op – få den næstet titel, skal man have 3 pinde/certifikater vundet under minimum to forskellige dommere. I Champion klassen gives der kun certifikat hvis der er 5 champion hunde i klassen.

KlasseBeståetPind/CertifikatTitler
Begynder7070RBM-Rally begynder mester
Øvet7085RØM-Rally øvet mester
Ekspert7095DKRLCH-DK Rally lydigheds champion
Champion7097 og vinderYderliger champion titler
Senior7096DKRLSECH – DK Rally lydigheds senior champion
Oversigt over hvilke point der skal til for at rykke op.

Banen og skiltene

En rallybane er bygget op af en mængde skilte, der passer til den klasse som banen er tegnet til. Der er regler for hvor mange øvelser der må indeholde fx kegler, spring, højre handling, dobbelt spring osv. I forhold til hvilken niveau banen er tegnet til. Dette stiller altså krav til dommerne når de tegner banerne.

For hvert skilt er der en helt klar beskrivelse for hvordan øvelsen skal udføres, samt hvad der giver fratræk. I den øvelse. Banen skal gåes i den rækkefølge som den er tegnet til.

Kilde: DKK’s hjemmeside, den fin beskrivelse af hvor øvelsen skal laves i forhold til skiltet.

ALLE går på banen med 100 point også kan der trækkes fra, det er tilladt at lave øvelserne om EN gang, du skal lave det der hedder en ny opmarch til skiltet. Det koster et fradrag på 3 point. Mister du en øvelse helt, koster det 10 point, det kan altså blive dyrt -13 point, på et enkelt skilt, hvis du laver det om og det stadig ikke lykkedes.

I begynderklassen kan du møde disse skilte. Banen indeholder 10-15 skilte.

Oversigt over begynder skilte

I øvet klasse kan du møde alle skilte fra begynder, samt disse skilte fra øvet klassen. Banen indeholder 12-17 skilte.

Øvet skilte

I ekspert klassen kan du møde alle skiltene fra begynder, øvet og ekspert. Banen indeholder 16-18 skilte.

Ekspert skilte

I Championklassen kan du møde alle skiltene fra begynder, øvet, ekspert og champion. Banen indeholder 18-20 skilte.

Nu bliver det alvor!
Eksempel på øvet bane.

Sådanne foregår en prøve

Du får banen du skal gå på dagen, på selve dagen.

Der laves line up, med dem der skal deltage i din klasse, så kan du tydeligt se hvor mange der er før dig og har du som jeg, flere hunde med, hvor lang tid du har til at forberede hund nr. 2.

Line up inden øvet klasse.

Inden du selv skal på banen, går dommeren banen med deltagerne, så der er mulighed for at stille spørgsmål til dommeren om hvorledes en øvelse skal udføres.

Banegennemgang, dommer Maiken Egekvist, viser hvordan banen skal gennemføres.

Når dommeren har gået banen igennem med deltagerene, har de selv 10 min til at gå banen igennem og planlægge deres tur med den enkelte hund. Herefter er der en pause på 5 min. til første hund skal være klar.

Det kan godt være lidt kaos når alle skal gå på banen samtidig. Dog er alle søde og viser hensyn.

I begynder klassen går du banen med line på hunden, fra øvet og frem er det uden line på hunden. Linen må tages af 2 m før bane båndet og frem til du melder klar til dommeren.

Når du er klar ved start skiltet, giver du et tydeligt signal, så dommeren ved at nu er du klar. Herefter starter du.

Når du har gået din bane, kommer dommeren med feedback til dig og din hund. Jeg har til nu kun mødt virkelig søde dommere, nogen er nærmest mester i at leverer kritik på en positiv måde.

Dommer Helle, kommer med feedback, en varm sommerdag.

Det er selvfølelig lidt forskelligt hvad den enkelte domme lægger vægt på, men der er ret velbeskrevet retningslinjer for hvordan en bane og øvelserne skal dømmes.

Der er selvfølelig meget mere end vi kan beskrive her, har du fået lyst til at læse mere om reglerne, se beskrivelser af hvordan øvelserne skal udføres, så har DKK en rigtig god side, der er links til det hele også til videoer, der viser øvelserne. Tryk på Rally Lydighed neden for og du kommer til DKK’s side.

Rally Lydighed.

Vi håber at se dig og din hund/ hunde ude til Rally.

Ferdinand 1 og 2

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *