Valg af sele

Vi bruger sele til Ernie og Quark når vi går ture. Skal de arbejde, enten træne Rally eller ringtræning, så har de deres halsbånd på som passer til opgaven.

Vi har valgt at bruge sele fordi:

  1. Vores dyrlæge og kiropraktor anbefaler det. For at mindske risiko for skader i hals og nakke. Vi kan desværre ikke sige os helt fri for at både Quark og Ernie kan finde på at trække i forskellige situationer.
  2. Vi møder ofte løse hunde, hvilket som regel går godt. Dog har det et par gange været rigtig godt at have selen, vi kunne løfte i pga. en meget aggressiv fremmed hund uden ejer og derved få vores drenge væk fra situationen.
  3. Vi bruger fleksline, vi holder drengene i kort line når vi går i byen, går vi hvor omgivelserne tillader det, får de lov til at bruge de 8 m som deres liner er. Det er simpelthen mere behageligt at linen sidder fast på ryggen i selen, end i et halsbånd.

Hvad skal du kigge efter når du skal købe en sele?

Det er vigtigt at selen ikke generer, eller trykker nogen steder. Skulle din hund trække i selen, eller har du behov for at holde din hund tilbage, er det vigtigt at trykket fra selen primært ligger på brystet. Her er Y eller H seler perfekte.

En sele der går hen over bringen på hunden lukker for hundens bevægelsesfrihed og hæmmer naturlig bevægelse. Trykket ligger primært på skuldrene.Det er vigtigt at selen ikke gnaver eller sidder for tæt på hundens albuer.

Det er også vigtigt at selen ligger på hundens ribben, dvs. den skal ikke ligge for langt tilbage. Da det vil være meget ubehageligt for hunden.

Nedenfor er et billede af Ernie. Her kan du se hvordan: nakke, skulder, bryst ben og ribben ser ud. Dette er ikke et røntgen, men en ca. tegning.

Vi har her forsøgt at give et indblik i hundens anatomi.

Ernie i H sele fra Anione, fordelen ved denne er at den kan justeres rigtig mange steder. Vi prøvet de meget populære Curli seler til Quark da han var 8 uger, men den sad bare ikke godt på ham ved albuerne.
Anione H selen set forfra, denne har både Quark og Ernie brugt i deres vækstperiode, den ligger ikke lige så godt på dem som de seler vi bruger nu.
Ernie i Y sele fra Dog Copenhagen, denne er polstret og er blød for Ernie at have på. Den kan indstilles flere steder, så den ligger godt på ham. Bemærk, den ligger foran skulderen, med god bevægelsesfrihed ved albuen, samtidig ligger den midt på ribbenene.
Y selen fra Dog Copenhagen set forfra. Det lille øje er tænkt som anti træk, men vi bruger den når vi har hundene siddende i sikkerhedsseler på bagsædet i bilen.
Ernie står her model i Wolters y sele. Den er lidt tyndere, men har stadig polstring på brystet.
Her er y selen fra Wolters, fra siden.
Quark i Wolters Y sele.
Quark i Wolters Y sele.
Når det er køligt, har drengene et dækken på, her lægges selen uden på dækkenet, så den har mulighed for at bevæge sig. Bemærk der er fin frihed ved skulder, albuen er fri og selen ligger på ribbenene.
Kig på din sele, når du skal give din hund den på. Denne er smal på den ene led.
Drejes selen kan Ernies smukke hoved nemmere komme igennem.

Det er en tilvænning at hunden skal have en sele på, dette skal trænes som alt andet. Giv dig god tid. Buk dig ikke ind over din hund. Masser af godbidder og tålmodighed.

Vi vil gerne understrege at det er vigtigt at din hund lære at gå pænt og ikke trækker. Så kan den lave skader på sig selv også i sele.

Rigtig god fornøjelse.

Når det er rigtig koldt og drengene har ekstra tykke dækkener på, så har de halsbånd på. De er simpelthen så tykke så selerne ikke kan ligge ud over.

4 tanker om “Valg af sele

    1. Hej Rikke.
      De er fra Hööks, hvor mange af drengenes dækker er fra.
      Vi har klippet i halsen, så der er mere plads.
      Mvh Berit

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *